Ze korten niet allemaal

Het is 1 oktober geweest, de datum dat de leden van de ‘club van 14′  hun noodplannen moesten inleveren bij De Nederlandsche Bank. Vijf van hen gaan niet mee in de veronderstelling van DNB dat afstempelen van de pensioenen noodzakelijk is. Zij stellen dat het niet nodig is om de pensioenen te verlagen.

Het gaat om het pensioenfonds PME (metaalsector) en die van Ballast Nedam, GITP, Helvoet en Total. Ze hebben voor hun wens om af te zien van afstempelen verschillende redenen. De fondsen van PME, Helvoet en Total vinden dat ze de komende jaren genoeg herstel verwachten om de dekkingsgraad weer op peil te krijgen. Dat van GITP vind het niet praktisch om te gaan verlagen, aangezien het maar om 0,2% zou gaan. Om daarvoor zoveel administratiekosten te gaan maken lijkt wat onzinnig. Het fonds van Ballast Nedam tot slot, zit midden in een uitgebreid onderzoek en heeft DNB daarom om uitstel gevraagd.

De toezichthouder zal hier niet blij mee zijn. Het is toch een soort van verzet tegen de instructie die DNB gegeven heeft. De heel actie rondom afstempelen wordt ook wel gezien als waarschuwing naar de andere fondsen om hun dekkingsgraad op orde te houden. Als een aantal pensioenfondsen dan aan de door DNB opgelegde maatregel kunnen ‘ontsnappen’, dan is de ernst van de waarschuwing opeens ook veel minder.

DNB gaat nu onderzoeken of het verlagen van de pensioenen door deze fondsen inderdaad achterwege kan blijven in 2011. Als PME die toestemming krijgt, scheelt dat enorm in het aantal pensioengerechtigden die met afstempelen te maken krijgen. Bij PME zit van de 14 noodlijdende fondsen verreweg het grootste aantal gepensioneerden (147.000). Wordt daar niet afgestempeld, dan zijn in ieder geval niet meer dan enkele tienduizenden gepensioneerden volgend jaar slachtoffer van een lager pensioen.

Lees ook:Moeten jongeren de last maar dragen?
Lees ook:Ook grote jongens in problemen
Lees ook:Werknemers… wakker worden!!
Lees ook:Afstempelnieuws moet snel
Lees ook:PGGM stopt minder geld in aandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.