Categorie: "Algemeen"

Geforceerd vertrek

Het zit burgemeester Denie van Moerdijk niet mee. Komt hij eerst volop in het nieuws omdat hij aankondigde per 1 juli te vertrekken – veel eerder dan het einde van zijn ambtstermijn. Waarom? Omdat langer doorwerken hem veel geld zou kosten, hoe gek dat ook klinkt.

Meteen overbelast

Nou – dat Mijnpensioenoverzicht.nl heeft gisteren wel veel aandacht gekregen zeg! Talloze nieuwsberichten erover, maar dat zegt niet alles. Wat ik wel opvallend vond: toen ik mijn kinderen ging ophalen bij de gastouder zat haar man daar ook te proberen in te loggen. Geen financieel bewust persoon, en op dat moment dus wel geinteresseerd in zijn pensioen. Of in ieder geval in het overzicht dat de nieuwe site zou moeten bieden. Jammer maar helaas – de site was niet toegankelijk, het was te druk.

Vandaag is D-Day

Today is the day… tenminste als het goed is. Vandaag zou het online pensioenoverzicht te raadplegen moeten zijn op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Nieuwsgierig als ik ben heb ik net even gekeken, maar het is nog niet zover. Er staat nog netjes op ‘vanaf 6 januari’. Dat is het vandaag toch? Nou ja, we kijken niet op een uurtje – mijn pensioen is toch echt nog heel ver weg. In de loop van de dag zal de boel vast wel online gaan en dan ga ik zeker een kijkje nemen. Moet jij ook doen! Als het goed is kun je er al je pensioenaanspraken zien die je ooit hebt opgebouwd, en ook je recht op AOW.

Pensioenpartij met toekomst?

Ouderen van Nederland… verenigt u! Dat is zo’n beetje de boodschap van de nieuwe politieke partij, die in maart meedoet aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De naam is duidelijk: 50PLUS.

Niks geen zekerheid

Pensioen, het zou toch een woord moeten zijn dat een gevoel van zekerheid geeft. Het gevoel dat je inkomen op je oude dag goed geregeld is, dat je gegarandeerd bent van een financieel zorgeloos leven als je klaar bent met werken.

Wat te doen met je pensioen?

Als we het over pensioenen hebben, gaat het meestal over cijfertjes en overzichten. Dekkingsgraden en indexaties. Daarom vond ik het wel verfrissend om deze column te lezen, over Dromen van Nieuw Pensioen. Haar droom: een pensioen waarbij niet de cijfers centraal staan, maar wat je ermee kunt doen.

Komt dat online overzicht er echt?

Al jaren wordt er gesproken over het Nationaal Pensioenregister. Er werd steeds wel geroepen dat het er echt zou komen, in 2011, ik heb alleen steeds wat moeite gehad om daarop te vertrouwen. Maar het lijkt er toch echt van te gaan komen. Vanaf 4 januari 2011, staat er op de site.

Waar bemoeit hij zich mee?

Mijn collega Peter Verhaar heeft op zijn Bankenblog een stuk geschreven over de overheid, die de pensioenproblematiek verpolitiekt. Heerlijke woorden, maar de strekking van het verhaal – daar zit natuurlijk wel iets in. De problemen die op dit moment spelen, gaan om de pensioenfondsen. De vraag is waarom minister Donner zich daar zo verschrikkelijk mee bemoeit. Als minister van Sociale Zaken moet hij zich natuurlijk bezighouden met onze sociale basisverzekering voor de oudedag: de AOW. Maar het pensioen… dat is een afspraak tussen een werknemer en een werkgever.