Categorie: "Dekkingsgraad"

Meevallertje

Hoe snel de wereld kan veranderen…. Zijn op het ene moment nog veel pensioenfondsen ‘in de gevarenzone‘ omdat hun dekkingsgraad te laag is, moeten ze van De Nederlandsche Bank maatregelen nemen – zijn ze nu opeens bijna allemaal niet meer in de problemen. Waarom? Niet omdat de pensioenfondsen de boel grof hebben omgegooid, maar simpelweg doordat de rente gestegen is en de beurs een opleving heeft doorgemaakt.

Tandartsen met een gaatje

Mooie column dit, op FD Selections, van Wilfred Mooij. Heerlijk pakkende titel! Het onderwerp: het pensioenfonds voor de tandartsen (SPT). Dat moet toch echt gaan korten op de pensioenen, het heeft namelijk geen andere mogelijkheden. De dekkingsgraad is veel te laag, en het pensioen int al sinds 1997 geen premies meer. Verhogen van premies is dus geen optie.

Kritiek op pensioen ING-personeel

Veel mensen denken: als je bij een financiële instelling werkt, dat zit je qua geld in ieder geval gebeiteld. Is op zich ook zo. De salarissen zijn goed, er zijn veel financieel voordelige persooneelsvoorwaarden (lage hypotheekrente!), en de pensioenen vaak premievrij. Maar dan moet dat pensioen wel goed beheerd worden.

Zij doen het wél goed!

Dikke vette paniek in de pensioenwereld, zo kunnen we de gebeurtenissen van de laatste tijd toch wel omschrijven. Het lijkt bijna alsof alle pensioengelden bij de zo veilig geachtte pensioenfondsen in rook zijn opgegaan. Dat is natuurlijk onzin, maar dat het niet goed gaat met veel pensioenfondsen – dat is wel duidelijk. Dan is het toch fijn dat er ook positieve geluiden te horen zijn!