Categorie: "Ophoging pensioenleeftijd"

Liever lager salaris

Het schijnt dat wij Nederlanders echt wel moeite hebben met het idee om langer te moeten doorwerken dan tot onze 65e verjaardag. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat we liever salaris inleveren dan dat we echt nog langer moeten bikkelen. Daar zijn we heel stellig in – alleen de Denen steken ons wat dat betreft nog naar de kroon.

Stoppen met werken = eerder dood

Hoezo al dat bezwaar tegen langer doorwerken? Eerder zagen we al, dat eerder met pensioen gaan leidt tot een slechter geheugen. Er is zelfs met verschillende onderzoeken aangetoond, dat vroeger stoppen met werken betekent dat je eerder dood gaat. Langer doorwerken is goed voor je gezondheid en verhoogt je levensverwachting, stellen de onderzoekers. Dat komt doordat veel mensen na het werkzame leven gewoon minder gezond gaan doen. Meer slechte dingen eten en drinken, minder sporten.

Fransen willen geen beter geheugen

Gisteren zag ik op het journaal nog maar weer even de heftige protesten in Frankrijk, gericht op het verhogen van de pensioenleeftijd. Waarvan ik sterk de indruk kreeg dat het bij velen helemaal niet over die pensioenleeftijd gaat. En dat, terwijl later met pensioen gaan is goed voor je geheugen!

Akkoord blijft staan

Afgelopen voorjaar hadden de sociale partners (organisaties voor werkgevers en werknemers) een pensioenakkoord gesloten. Daarin was bepaald dat de pensioenleeftijd in 2020 verhoogd zou worden naar 66, en daarna mee zou stijgen met de levensverwachting. De boel was alleen nog niet helemaal rond, want er was geen echte regering.

Kostbare zaak

Wat een verrassend verhaal heeft Delta Lloyd gepubliceerd zeg! De boodschap: stoppen met werken op je 65e wordt een kostbare zaak. Ja natuurlijk! De pensioenleeftijd gaat omhoog, daar kunnen we niet omheen. En als je dan eerder wilt stoppen met werken, dan kost dat je veel geld. Net als de wens om op dit moment te stoppen op je 62e.

Je wordt er depressief van

Dat is ook een manier om naar de pensioendiscussie te kijken. Het gaat niet alleen om de eurootjes, maar ook om je geestelijke gezondheid. Arbeidsmarktonderzoeker Raymond Montizaan heeft een onderzoek gedaan naar de psychische effecten van later met pensioen gaan. En wat blijkt? Het maakt depressief

Nou, daar dus mee!

Gisteren vroeg ik me even af waar minister Donner zich nu eigenlijk op pensioengebied mee bemoeit. Natuurlijk trekt de beste man zich daar niets van aan, en De Nederlandsche Bank ook niet. Want wat blijkt: op de ‘pensioendag’ die DNB gisteren hield, was uitgerekend diezelfde Donner aanwezig met een uitgebreide toespraak. Daar zette hij het hele pensioenverhaal in een bredere context, waardoor het beter te plaatsen is waarom hij zich met de pensioenen bemoeit. Hij ziet het als één onderdeel van de bredere aanpassingen die nodig zijn in onze vergrijzende samenleving.