Kostbare zaak

Wat een verrassend verhaal heeft Delta Lloyd gepubliceerd zeg! De boodschap: stoppen met werken op je 65e wordt een kostbare zaak. Ja natuurlijk! De pensioenleeftijd gaat omhoog, daar kunnen we niet omheen. En als je dan eerder wilt stoppen met werken, dan kost dat je veel geld. Net als de wens om op dit moment te stoppen op je 62e.

Interessant in het artikel is de uitwerking van de verwachting over hoe de stijging van de pensioenleeftijd zal gaan verlopen. Uitgaande van de afspraken in het Pensioenakkoord van dit voorjaar, om de pensioenleeftijd per 2020 te verhogen naar 66 jaar, en daarna mee te laten stijgen met de levensverwachting. Dat klinkt niet zo spannend, maar zal het in de praktijk waarschijnlijk wel zijn. Onze levensverwachting stijgt immers veel harder dan tot voor kort werd gedacht.

Dat zou kunnen betekenen dat we in 2025 doorwerken tot 67 jaar, in 2030 tot 68 jaar en in 2035 tot 69 jaar. Delta Lloyd gaat er in haar berekeningen vanuit dat doorwerken tot 69 jaar pas aan de orde is in 2050. Welke gevolgen heeft stoppen met werken op je 65e volgens de calculaties van de verzekeraar? De percentages gaan over het laatstverdiende loon:

  • Nu 25, stoppen met 65: 46%  – doorgaan tot 69: 66,3%
  • Nu 45, stoppen met 65: 58,1% – doorgaan tot 69: 66,5%
  • Nu 55, stoppen met 65: 60,2% – doorgaan tot 69: 65,4%

Dat zijn wel forse verschillen, en op zich wel goed om ze eens in cijfers te zien. Het goede nieuws: hoe jonger je bent, hoe meer tijd je hebt om je eigen aanvullende voorziening te treffen. En die boodschap wil Delta Lloyd natuurlijk graag brengen, want daar hebben zij dan wel weer oplossingen voor…

Lees ook:Stoppen met werken = eerder dood
Lees ook:Ambtenaren zien de bui al hangen!
Lees ook:AOW op termijn vanaf 67 jaar
Lees ook:Akkoord blijft staan
Lees ook:Meegroeien? Meekrimpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.