Categorie: "pensioenfondsen"

Meevallertje

Hoe snel de wereld kan veranderen…. Zijn op het ene moment nog veel pensioenfondsen ‘in de gevarenzone‘ omdat hun dekkingsgraad te laag is, moeten ze van De Nederlandsche Bank maatregelen nemen – zijn ze nu opeens bijna allemaal niet meer in de problemen. Waarom? Niet omdat de pensioenfondsen de boel grof hebben omgegooid, maar simpelweg doordat de rente gestegen is en de beurs een opleving heeft doorgemaakt.

Geld in kernwapens

Er mogen dan allerlei problemen zijn rondom de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen - ondertussen bulken de fondsen gewoon van het geld. En dat geld moet geïnvesteerd worden om rendement te genereren. Simpel. Mag dat ten koste van alles?

Tandartsen met een gaatje

Mooie column dit, op FD Selections, van Wilfred Mooij. Heerlijk pakkende titel! Het onderwerp: het pensioenfonds voor de tandartsen (SPT). Dat moet toch echt gaan korten op de pensioenen, het heeft namelijk geen andere mogelijkheden. De dekkingsgraad is veel te laag, en het pensioen int al sinds 1997 geen premies meer. Verhogen van premies is dus geen optie.

Maak ‘t gewoon wat simpeler!

De AFM heeft onderzoek gedaan naar de UPO’s die door pensioenfondsenverstrekt zijn aan hun deelnemers. Wat was een UPO ook alweer? Een Uniform Pensioen Overzicht. Een opgave van je pensioenfonds, waardoor je helder in beeld zou moeten krijgen hoe het ervoor staat met jouw pensioenvoorziening. Maar dat zit er dus niet in.

Pensioengeld beleggen in glasvezel

De pensioenfondsen mogen het dan moeilijk hebben qua dekkingsgraad enzo, ondertussen bulken ze natuurlijk nog gewoon van het geld. En dat geld, dat moet ergens naartoe. Er moet immers een goed rendement op behaald worden, maar dan niet met teveel risico. Daarvoor hebben ze een nieuw investeringsdoel gevonden.