Geld in kernwapens

Er mogen dan allerlei problemen zijn rondom de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen - ondertussen bulken de fondsen gewoon van het geld. En dat geld moet geïnvesteerd worden om rendement te genereren. Simpel. Mag dat ten koste van alles?

Onderzoek van het tv-programma Uitgesproken Vara wees uit, dat maar liefst zes van de negen grote pensioenfondsen in Nederland geld beleggen in producenten van kernwapens.

Ze zijn er ook niet geheimzinnig over: vijf van de fondsen sluiten het beleggen in kernwapens niet uit in hun beleid, en daar handelen ze ook naar. Het ABP belegt in 10 van die bedrijven, het Bedrijfstakpensioenfonds Bouw zelfs in 12, PMT in 8, het Bedrijfstakpensioenfonds Grafische Bedrijven in 11 en PEM in 10 bedrijven. Informatie die gewoon op de websites van de pensioenfondsen te vinden is.

Dan zijn er nog drie fondsen, die in hun beleid zeggen dat er niet belegd wordt in kernwapens, maar toch nog hebben geïnvesteerd in één zo’n bedrijf. Twee daarvan stellen hun geld recent uit dat bedrijf te hebben gehaald, waarmee de teller blijft staan op zes. Al is er dan ook nog het Spoorwegpensioenfonds, dat geld heeft zitten in kernwapenproducenten, maar daar druk mee aan het onderzoeken is.

Hiermee hebben we het alleen nog maar over de groten. Dat zegt dus niets over jouw pensioenfonds – misschien dat jouw geld eigenlijk ook wel in kernwapens geïnvesteerd is. Wil je dat niet? Tja, dan kun je weinig anders doen dan proberen het beleid te beïnvloeden. Je hebt immers niet de keuze om naar een ander pensioenfonds over te stappen.

Lees ook:Minder voor hetzelfde geld
Lees ook:En, snap jij ‘m?
Lees ook:PGGM stopt minder geld in aandelen
Lees ook:Pensioengeld beleggen in glasvezel
Lees ook:Ook grote jongens in problemen

Eén reactie op “Geld in kernwapens

  1. willem

    Kernwapens, de conventionele wapenhandel, de constitutionele wapenhandel, al dan niet verkocht- of geheim bij anderen ondergebracht, de sexindustrie, casino´s, — ,,volgens onze normen en waarden´´, ,,maatschappelijk beleggen hoog in het vaandel´´; op een enkele na maken al die pensioenfondsen zich er grof schuldig aan. Zonder fatsoen en een elastiek moraal. Bij indiensttreding bij een gemeente werd mij verteld dat het ABP hoge maatstaven heeft en volgens hun beleid en het toezicht daarop niet belegt in degelijke zaken. Toen ik er achter kwam dat het allemaal winderige woorden waren, was niemand thuis; DAS rechtsbijstand liet mij in de kou staan, de gemeente, waar ik werkte, de VNG, de politieke partijen, de betreffende ministeries en zo nog diversen. Ik heb ontslag moeten nemen om onder die bedieglijke situatie uit te kunnen komen. Behalve die smerige beleggingen is mij ook de enorme geldroof door chantage duidelijk geworden. Bovendien is dit alles in strijd met De Rechten van de Mens en Internationale wetten welke het recht op een bestaan van ieder garanderen. Al de genoemde partijen reageerden hier niet op. De gehele bestaande pensioenregeling moet zeer grondig worden aangepakt, daar het een voor velen verwerpelijk systeem is. Bovendien is het een onnodig en overbodig systeem! Wanneer de verplichtstelling verdwijnt, is het gauw gedaan met al die met grootheidswaanzin doortrokken fondsen met hun elastische verwerpelijhke moraal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.