Meevallertje

Hoe snel de wereld kan veranderen…. Zijn op het ene moment nog veel pensioenfondsen ‘in de gevarenzone‘ omdat hun dekkingsgraad te laag is, moeten ze van De Nederlandsche Bank maatregelen nemen – zijn ze nu opeens bijna allemaal niet meer in de problemen. Waarom? Niet omdat de pensioenfondsen de boel grof hebben omgegooid, maar simpelweg doordat de rente gestegen is en de beurs een opleving heeft doorgemaakt.

Niet alle pensioenfondsen zijn er nu vanaf hoor. Er zijn er nog steeds zeven die per 1 januari gaan korten op de pensioenen die al zijn ingegaan, en op de bestaande rechten. Daar hebben zo’n 50.000 mensen last van.

Is dat verhaal rondom die dekkingsgraad nou niet wat arbitrair? De dekkingsgraad nu, zegt dus eigenlijk weinig over de mate waarin over vele jaren aan de verplichtingen voldaan kan worden. Niet dat ik een andere manier zou weten om te meten of de pensioenfondsen het goed doen, maar dit soort schommelingen maken de pensioenwereld ook niet bepaald rustig.

Lees ook:Geld in kernwapens
Lees ook:Tandartsen met een gaatje
Lees ook:Werknemers… wakker worden!!
Lees ook:Kamer wil Keurmerk voor pensioenfonds
Lees ook:Afstempelnieuws moet snel

3 reacties op “Meevallertje

 1. S. Vriend

  Als 17-jarig meisje werkte ik in een bakkerij (ik ben nu 56)
  Rond 1986 ben ik weer gaan werken bij een warernhuis.
  Ik weet helemaal niets van pensioenen af. Wat kan ik het beste doen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Die bakkerij, daar hoef je geen aandacht aan te besteden. De kans dat je daar iets aan pensioenopbouw hebt gedaan is te verwaarlozen. Het warenhuis daarentegen, dat informeert je naar ik aanneem wel over pensioen? Anders eens naar vragen bij Personeelszaken!

     /   Beantwoorden  / 
 2. bep klomp

  ik weet niet bij welk pensioenfonds beide werkgevers waren aangesloten wat kan ik verder doen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.