Uitgekleed of aangekleed?

We hebben sinds 1 januari iets nieuws in Nederland: de PPI. De PPwat? De PPI: premiepensioeninstelling. Het is een manier van pensioen opbouwen, waarbij de werknemer via de werkgever geld belegt voor zijn pensioen. Het kapitaal dat opgebouwd wordt, daarmee wordt te zijner tijd een pensioen aangekocht.

De PPI is een nieuwe uitvoerder van pensioenregelingen, naast het pensioenfonds en de pensioenverzekeraar. De werkgever kan er dus de pensioenovereenkomst onderbrengen. Een PPI is niet gebonden aan Nederland, de PPI kan pensioenregelingen uitvoeren voor ondernemingen binnen de hele EU. Het lijkt eigenlijk op een beleggingsinstelling. Er is in beginsel geen sprake van verzekeringen en garanties. Het is simpelweg het beleggen van je pensioengeld, zonder zekerheden.

Bij een PPI is er dus ook geen pensioen bij overlijden of bij arbeidsongeschiktheid meegenomen. Dat is logisch: er zit geen verzekeringselement in. AEGON is hier geen fan van. Dat was ook niet te verwachten: AEGON is een verzekeraar. Maar de redenering die AEGON aanvoert snijdt wel hout. Ze stellen: ‘Zolang uit onderzoek blijkt dat werknemers nauwelijks interesse hebben in hun pensioen en verwachten dat een aantal zaken wel goed geregeld zal zijn, vinden wij het niet verstandig om een zo belangrijke arbeidsvoorwaarde op een uitgeklede manier aan te bieden.”

AEGON biedt dan ook wel een PPI aan, met niet zo uitgekleed zonder extra dekkingen. In plaats daarvan kun je een aangeklede versie afsluiten, mét verzekeringen voor overlijden en arbeidsongeschiktheid, en mét de mogelijkheid van aanvullende garanties.

Zonder dat het nou specifiek om AEGON gaat lijkt me dit wel een belangrijk signaal. Werkgevers kunnen deze vorm van pensioenopbouw binnen een PPI best uitgekleed gaan regelen voor hun werknemers. Lekker goedkoop, maar als de werknemer zich er niet van bewust is hoe het zit met (het ontbreken van) zekerheden, is dat natuurlijk geen goede zaak.

Lees ook:Nationale pensioenregels werken offshoring in de hand
Lees ook:Laat ZZP’er toch vrij
Lees ook:Versobering pensioenregeling
Lees ook:Eindelijk protest
Lees ook:Heb ik eigenlijk wel recht op nabestaandenpensioen?

2 reacties op “Uitgekleed of aangekleed?

 1. Martin de Goede

  Hier ligt dus een taak voor de adviseur. Deze dient aan de werknemers duidelijk te maken dat ze er met de uitgeklede regeling van de werkgever nog niet zijn en dat ze zelf extra voorzieningen dienen te regelen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter

  Hoi Anneke,

  Wat een mooi initiatief een blog over pensioenen.
  Heb met plezier even rondgekeken op jouw blog.Werd er vrolijk van. Niet van het pensioennieuws op zich maar wel van de heldere en eerlijke manier waarop je het benaderd. Ga dat vaker doen en zal als het zo uitkomt af en toe reageren.

  Heb zelf ook zo m’n ideeën over en ben daarom enige tijd geleden begonnen met peterpensioen.nl en met het pensioenspreekuur. Het is mooi om op persoonlijke titel en zonder financiële bedoelingen te informeren!
  Keep up the good work!!

  Groeten,
  Peter

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.