Overheid is toch verantwoordelijk voor de AOW?

Ik krijg een beetje het gevoel dat de AOW discusie uit de hand begint te lopen. De PvdA heeft een zeker standpunt ingenomen. Dus zijn de regerinspartijen in deze verkiezingsmaanden per definitie tegen. Het debat verkrampt dus en men bijt zich vast in oplossingen die niet altijd even logisch of wenselijk zijn.

De PvdA heeft de discussie aangezwengeld over de fiscalisering van de AOW. Met andere woorden: het ouderdomspensioen wordt vanuit de belastingopbrengsten betaald. Tot nu toe (omslagstelsel) betaalden de werkenden voor de niet-werkenden. Omdat door de vergrijzing het aantal werkenden gestaag afneemt wordt de premiedruk een probleem.
De oplossing wordt gezocht door de ‘welgestelde’ ouderen te laten meebetalen.

Hier ligt volgens mij de oorzaak van de verkrampte discussies. Waarom niet gewoon als uitgangspunt genomen dat de overheid verantwoordelijk is voor het sociale minimum? Daar zal toch niemand tegen zijn? De AOW kan beschouwd worden als een mimimum uitkering gelijk de bijstand. Of er nou tegenvallers zijn (conjunctuur of bijvoorbeeld vergrijzing) of niet, de regering garandeert de uitkeringen, en wel welvaartsvast, uit de lagemene middelen.

Hoe de kosten van vergrijzing vervolgens worden opgevangen, links om of rechts om, is een andere discussie. De een wil dan minder straaljagers aanschaffen, de ander wil de WW verlagen. Feit is dan wel dat de oplossing voor de vergrijzing niet allen bij de AOW-er gezocht behoeft te worden (die hoeft dan niet twéé keer te betalen).

Lees ook:SER steunt Bos: laat ouderen meebetalen aan AOW
Lees ook:De Unie kraakt AOW-plan
Lees ook:FNV steunt Wouter Bos over AOW
Lees ook:Alle beter betaalden moeten extra betalen voor AOW?
Lees ook:Je wordt er depressief van

2 reacties op “Overheid is toch verantwoordelijk voor de AOW?

  1. Charles

    Origenele en hanteerbare invalshoek!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gerrit-Jan Doorneweerd

    We komen dan overigens netjes terecht op een oud standpunt waarbij iedereen in Nederland recht heeft op een basis inkomen. Zelf te verdienen of te ontvangen van de overheid. Het is geen vreemd standpunt om deze oplossing als ultiem doel te nemen. De weg er naar toe ligt vol met mijnen. Persoonlijk maak ik mij sterk voor het beperken van de AOW opbouw bij een “hoger” inkomen. Dat lijkt mij wel een oplossing waar ook praktisch door de politiek mee te werken zou kunnen zijn. Meer lezen?
    http://www.doorneweerd.nl/aow/nieuwsbrief1104/column1104.htm

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.