Nationale pensioenregels werken offshoring in de hand

Multinationale ondernemingen die in Europa actief zijn, verwachten met hogere kosten te worden geconfronteerd omdat zij te maken hebben met zeer uiteenlopende nationale pensioenstelsels in verschillende landen. Dat blijkt uit een pensioenonderzoek onder multinationals van Aegon waarover het FD vandaag rapporteert.
Uit het rapport 'Bridging Pension Plans Worldwide' blijkt dat de Europese Unie (EU) minder concurrerend wordt dan regio's elders ter wereld door de grote verscheidenheid aan pensioenstelsels. Daardoor wordt de trend aangewakkerd om werkgelegenheid te verplaatsen naar buiten de Europese Unie.

 

Complexiteit
Binnen de EU worden de kosten voor pensioenvoorzieningen in belangrijke mate beïnvloed door de complexiteit van de Europese pensioenregelgeving, vindt 91 procent van de ondervraagden. Voor pensioenvoorzieningen die in de gehele EU van kracht zijn worden de additionele administratieve kosten geraamd op gemiddeld 7,5 procent.
Van de ondervraagden is 78 procent van mening dat Europese multinationals daardoor minder concurrerend kunnen opereren en minder nieuwe werkgelegenheid creëren binnen Europa.

Speurtocht naar efficiëntie

Het wereldwijde onderzoek toont volgens Aegon aan dat multinationale bedrijven op zoek zijn naar efficiëntere manieren om de pensioenvoorziening voor hun medewerkers te regelen. Van de ondervraagden heeft 74 procent aangegeven er de voorkeur aan te geven een specifiek voor hen ontworpen geïntegreerd grensoverschrijdend pensioenstelsel in te voeren in plaats van te wachten op de invoering van Europese pensioenwetgeving.

Individueel
Uit het onderzoek blijkt volgens Aegon verder dat er wereldwijd een toenemende trend is bij ondernemingen om een groter deel van het financiële risico neer te leggen bij individuele medewerkers en van de eigen balans af te halen.Dit krijgt vorm door een verschuiving van salaris-dienstjarenregelingen naar beschikbare-premieregelingen. Van de werkgevers met meer dan 5.000 medewerkers verwacht 61 procent dat deze trend wereldwijd zal doorzetten.

Lees ook:Helft Nederlanders bezorgd om pensioen
Lees ook:’65-plussers moeten meebetalen aan vergrijzing’
Lees ook:Uitgekleed of aangekleed?
Lees ook:Eén op de vijf werknemers wil tot 65ste werken
Lees ook:Ambtenaren zien de bui al hangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.