Zou staken helpen?

stakenIn Nederland is er wel het nodige protest tegen het verhogen van de AOW-leeftijd, maar het is behoorlijk rustig als je het vergelijkt met Frankrijk. Daar wordt massaal gestaakt om te laten zien dat ze er niet mee kunnen leven als ze pas op hun 67e met pensioen kunnen.

Nadat de Franse senaat maandagavond instemde met een verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar, werd dinsdag op grote schaal het werk neergelegd. De ondergrens voor gedeeltelijk pensioen werd vorige week ook al met twee jaar opgehoogd, van 60 naar 62 jaar.

Een dag met heel veel mensen die staken. Openbaar vervoer, onderwijs, gezondheidszorg, luchthavens, post en energiebedrijven – overal werd actie gevoerd. Zelfs toeristen die de IJffeltoren wilden bezoeken, hadden pech gehad. Ook scholieren en studenten gingen de straat op voor het behoud van de pensioenvoorzieningen. Groepen die zich in ons land toch echt niet zo met die discussie bemoeien. Dat maakt dat ik me afvraag in hoeverre het zuiver om het pensioen gaat. Of wil iedereen gewoon graag algemene onvrede uiten?

Anyway, zou het helpen, staken? Ik denk van niet eerlijk gezegd. Als pensioenen onbetaalbaar worden, moet er nu eenmaal wat gebeuren. Of je dat nu leuk vindt of niet. En of je nu staakt of niet.

Lees ook:Waar bemoeit hij zich mee?
Lees ook:Britten gaan straks met 68 jaar met pensioen
Lees ook:Donner houdt vol
Lees ook:Liever flexibel?
Lees ook:Komt dat online overzicht er echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.