Maak ‘t gewoon wat simpeler!

UPODe AFM heeft onderzoek gedaan naar de UPO’s die door pensioenfondsenverstrekt zijn aan hun deelnemers. Wat was een UPO ook alweer? Een Uniform Pensioen Overzicht. Een opgave van je pensioenfonds, waardoor je helder in beeld zou moeten krijgen hoe het ervoor staat met jouw pensioenvoorziening. Maar dat zit er dus niet in.

Uit het onderzoek blijkt namelijk, dat in bijna eendere van de UPO’s cijfers staan die niet kloppen. Lekker dan. Verplichte toelichtingen worden niet gegeven. Hééél duidelijk dus. De AFM concludeert daarnaast vooral dat het allemaal wel heel erg ingewikkeld is. Daarom roept de AFM op tot versimpeling van de pensioenregelingen. Bestaande en nieuwe regelingen, alles moet makkelijker. En al dat gedoe met overgangsregelingen en uitzonderingen moet ook maar eens over zijn. Want dan kunnen de pensioenfondsen tenminste begrijpelijke informatie geven over de pensioenen, en bovendien verlaagt het ook de kosten van de pensioenen.

Ondertussen zijn de pensioenkoepels en het Verbond van Verzekeraars alweer bezig om niet de regelingen, maar de UPO te vereenvoudigen. Zodat-ie beter te begrijpen is. Ik weet het niet hoor. Sommige dingen zijn zo ingewikkeld dat  ze niet eenvoudig te maken zijn op één A4tje. Maar we zullen het beleven. In 2012 zou de vernieuwde UPO moeten worden ingevoerd.

Lees ook:“Invoeren pensioenwet verloopt veel te traag”
Lees ook:Nieuw leven
Lees ook:Vandaag is D-Day
Lees ook:Geld in kernwapens
Lees ook:Heb ik eigenlijk wel recht op nabestaandenpensioen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.