Beste ter wereld

winnaarJa! Laten we ook eens iets positiefs melden over onze pensioenen. Er is natuurlijk wel erg veel te doen over ons pensioen, de laatste tijd, maar intussen hebben we in Nederland nog steeds het beste pensioenstelsel ter wereld.

Dit is de uitkomst van een onderzoek door de Universiteit van Melbourne, samen met pensioenadviesbureau Mercer. Eerder stelde de London School of Economics al precies hetzelfde.

Dat Nederland zich op dit moment zo druk maakt om de pensioenfondsen, is alleen maar positief te noemen. In andere landen gebeurt dit niet, waardoor er op de langere termijn problemen blijken die niet meer op te lossen zijn. Het is misschien niet leuk dat er nu maatregelen genomen worden om tekorten te voorkomen, maar dat is natuurlijk veel beter dan later voor een voldongen feit staan waar niets meer aan te doen is.

Bij ons is de spaarpot voor de pensioenen – ondanks de kritiek op de dekkingsgraad - ten opzichte van andere landen erg goed gevuld. De pensioenfondsen hebben in totaal ruim 700 miljard euro in beheer. Wat een bedrag eigenlijk…. 700 miljard euro! Uniek in ons land is de betrokkenheid van zowel werkgevers- als werknemers0rganisaties bij het nemen van beslissingen over het inkomen voor onze oudedag.

Er zijn nog wel meer landen waar de pensioenen goed georganiseerd zijn: Zweden, Canada, Zwitserland en Australië. De slechtst presterende landen op pensioengebied zijn Japan en China. Dat wil niet zeggen dat de mensen daar geen oudedagsvoorziening hebben, het zit alleen niet in een officieel pensioen. Chinezen sparen bijvoorbeeld zelf heel veel, juist omdat er geen pensioen is.

Lees ook:Pensioengeld beleggen in glasvezel
Lees ook:Fransen willen geen beter geheugen
Lees ook:Kritiek op pensioen ING-personeel
Lees ook:Tandartsen met een gaatje
Lees ook:Denkt ABP alleen aan eigenbelang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.