Ook grote jongens in problemen

De problemen bij de pensioenfondsen beperken zich niet tot de 14 kleine clubs, die al op het matje zijn geroepen door De Nederlandsche Bank. Ook de grote pensioenfondsen voorzien grote problemen bij het nakomen van hun toezeggingen. Zo groot, dat ze verwachten vanaf 2012 te moeten gaan afstempelen. Tenminste, als de huidige eisen aan de dekkingsgraad gehandhaafd blijven.

Vijf grote pensioenfondsen: ABP (pensioenfonds van de ambtenaren), het Fonds voor Zorg en Welzijn (PGGM), de twee pensioenfondsen voor de groot- en kleinmetaal en het pensioenfonds voor de bouw… dan hebben we het over een enorm aantal mensen die al pensioen ontvangen of dat aan het opbouwen zijn.

Het verzoek van de grote fondsen is om wat soepeler om te gaan met de regels voor de dekkingsgraad. Maar dat is minister Donner niet van plan. Hij stelt wel voor om haast te maken met het verhogen van de AOW- en daarmee de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Dat zou de pensioenfondsen ook wat ruimte geven.

Lees ook:Geld in kernwapens
Lees ook:Ze korten niet allemaal
Lees ook:Meevallertje
Lees ook:Tandartsen met een gaatje
Lees ook:Moeten jongeren de last maar dragen?

5 reacties op “Ook grote jongens in problemen

  1. van Dis

    Ik heb niet het idee dat er nog 1 Nederlander is die op pensioenfondsen rekent.
    Het is en blijft een groot piramidespel.
    Deze generatie pensionado’s moet zijn tafelzilver op sites als sellgo. nl verkopen om in haar levensonderhoud te voorzien.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Raymond van Waesberge

      Geachte heer van Dis,

      Het is geen piramide spel. Het is veel erger. Het zijn – ondermeer – de uitvoerders (de beheerders van ons pensioengeld), maar vooral ook hun toezichthouders, die zich als “schooljongens in korte broeken” (omschrijving destijds van Arnold Heertje bij mij op kantoor in 1985) hebben misdragen, om dat vervolgens te blijven doen door voortdurend krankzinnige nieuw ontstane vaktermen te hanteren als “benchmarking”, zich vervolgens op irritant zelfgenoegzame en – ook op TV – op paternalistische wijze te verdedigen door “de rente” de schuld van alle ellende te geven, en dit zonder ook maar een moment van zelfkritiek. Zij hebben het niet gedaan en zij hebben de ellende ook niet aan kunnen zien komen. Het is de schuld van de rente! Toe maar!
      De werkelijkheid is dat deze schooljongens in slaap zijn gesust omdat vooral in de zeventiger en tachtiger jaren de rente op staatsobligaties veel hoger was dan de gehanteerde 4 % rekenrente, zodat het renteverschil achteloos kon worden bijgeboekt als winst, telkens extra rendement, waarvoor dus geen enkele bijzondere beleggingsprestatie werd geleverd. En nu de rekenrente hoger is dan de markt rente, is het de schuld van de rente. Nee meneer Van Dis, deze jongens overschatten zichzelf en hebben blijk gegeven niets van de markt te begrijpen.
      Het betreft hier geen spel, maar ultieme domheid, gebrek aan de nodige kennis en vakbekwaamheid bedoel ik hiermee en vooral zelfoverschatting.
      Ik zeg u dit – als niet gefrustreerde, maar zeer ge-ergerde, inmiddels gepensioneerde stockbroker, die – uiteindelijk met succes – 14 jaar heeft moeten procederen tegen zijn multinationale werkgever (zelfde categorie als Goldman Sachs) om zijn pensioen op juiste en eerlijke wijze verzekerd te krijgen.
      Ik heb de pensioenadviseurs leren kennen als leugenaars, die met de werkgever onder hetzelfde ene hoedje spelen. Pensioenadvisering? Vergeet het maar.

      Ik heb aan de andere kant pensioenfondsen geadviseerd (als mijn klant), heb innovatie aangebracht in hun beleggingstechnieken. Weg…, ze hebben alles losgelaten, zichzelf vaak, lui achterover hangend, verrijkt. Ik zou er echt een boek over kunnen schrijven. De politiek doet er niets aan, bij de pensioenfondsen en de banken blijft alles zoals het was en meneer Bos heeft een prachtige baan, terwijl ING de Alt A leningen niet meer in haar boeken heeft staan (Amerikaanse onroerend goed troep, die niemand wil hebben) en waar u als belastingbetaler garant voor moet staan, zonder dat er om uw mening wordt gevraagd.

      Kijkt u eens naar Zeitgeist op het internet en naar Tegenlicht van de VPRO, dat de krankzinnige schuldenlast van met name Europa bespreekt. Dan begrijpt u dat het geen piramidespel is. Het is allemaal veel erger. De pensioenbeheerders zijn net zo dom en onwetend als de burgermeester van het dorpje Polino (als ik me de naam nog goed herinner).

      Met vriendelijke groet,

      Raymond van Waesberge, Heeg Fr.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Jaap

    Deze man weet niet wat ie zegt. Te dom voor woorden

      /   Beantwoorden  / 
    1. Willy Raymond van Waesberge

      Dat is nog eens een goede en duidelijke (late) reactie Jaap, na zo’n drie jaar.
      Jij weet natuurlijk wel waarover je het hebt.
      Geen gekreet derhalve, maar inhoudelijk tegengas….. Geef je eigen mening eens.
      Wat zeg je daar van?
      Laat zien dat JIJ dan wel weet wat je zegt, waaruit iedereen op kan maken dat jij
      niet zo dom bent als de schrijver van dit stukje.
      Misschien dat er door jou eens een discussie op gang zal gaan komen over de pensioenen die steeds meer onder druk komen te staan.
      Ref.. teletekst 5 juni 2013 (211).
      Willy

        /   Beantwoorden  / 
  3. Paul Lucken

    Beste Raymond,

    Wij kennen elkaar nog van jouw broertje Philip. Ik Ben met jou eens dat de pensioenmarkt in Nederland een tweede woningbouwverenigingschandaal is. Veel later zullen wij de werkelijke omvang leren kennen van wat er allemaal is gebeurd met onze zuur verdiende en opgespaarde pensioenbijdragen… Het is te gek voor woorden dat een paar volgevreten ouwe zakken bepalen wat er met ons pensioen moet gebeuren.

    Te weinig politieke durf is er in dit benepen coalitielandje om echt deze Augiasstal te reinigen. Het concept ligt al decennia klaar. Neem de 401K account van Amerika als basis en zorg er alleen voor dat per notaris geregeld wordt dat als je er een huis mee financiert dat ook in de eigendomsakte komt te staan…. zol los je ook nog eens het monopoly van banken op de hypotheekmarkt op…. allemaal heel erg conveniant voor de Hooge Heeren….

    Deze Jaap die een loos antwoord gaf is dus waarschijnlijk een van de Hooge Heeren… wel roepen dat het onzin is wat jij vertelt maar ondertussen geen inhoudelijke reactie.

    Als directeur van het PensioenCentrum voor Academici( geen vermogensbeheerder maar puur adviesbureau)weet ik iets van de materie af.. val mij dan maar aan Jaap!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.