Moeten jongeren de last maar dragen?

Een aantal pensioenfondsen zal moeten afstempelen, daar komen we vast niet onderuit. Toch proberen de meeste fondsen dat afstempelen te voorkomen. Zoals ik gisteren al schreef: bij de toekomstige pensioenopbouw komt het er bij veel fondsen op neer dat je minder gaat opbouwen voor hetzelfde geld. Is dat eerlijk?

Dit commentaar op FD Selections vindt van niet. Dat stelt dat, ook al wordt er nu dan wel gesproken over afstempelen, pensioenfondsen in principe liever hun kop in het zand steken door de nieuwe opbouw van pensioenrechten te verlagen. Dat het veel eerlijker is om tot nu toe opgebouwde rechten, of ze nu wel of niet al aan het uitkeren zijn, te verlagen. Omdat zo de pijn eerlijker verdeeld wordt tussen werkenden en de mensen die al met pensioen zijn.

Het probleem is natuurlijk dat het afstempelen van al lopende pensioenuitkeringen heel direct in de portemonnee gevoeld wordt. Dat leidt duidelijk tot veel meer weerstand dan het goochelen met cijfers van pensioenen die nog aan het opbouwen zijn. Daar verdiept de gemiddelde Nederlander zich nog steeds niet in, dus zal hij er ook lang niet zo snel van wakker liggen als die gepensioneerde die een duidelijk aantal euro’s per maand minder gaat ontvangen. Dat maakt het ongetwijfeld makkelijker om iets aan pensioenpremies en opbouw te doen, dan aan de uitkeringen. Of dat nou eerlijk is of niet.

Lees ook:Ze korten niet allemaal
Lees ook:Minder voor hetzelfde geld
Lees ook:Werknemers… wakker worden!!
Lees ook:Afstempelnieuws moet snel
Lees ook:Ook grote jongens in problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.