Afstempelnieuws moet snel

Afstempelen, het is wel wennen dat dit woord nu opeens helemaal hot is. Niet gek: maar liefst 14 pensioenfondsen staan op de nominatie om te moeten ‘afstempelen’, omdat de dekkingsgraad niet in orde is. Dekkingsgraad, nog zo’n woord dat we een jaar geleden nooit hoorden.

Dat afstempelen is gewoon heel naar. Mensen die op dit moment een pensioen ontvangen, zullen daardoor minder inkomsten hebben. Hun pensioenuitkering wordt simpelweg verlaagd omdat hun pensioenfonds niet genoeg geld heeft. Daar worden ze natuurlijk niet blij van: ze waren uitgegaan van een vast pensioeninkomen voor de rest van hun leven.

En afstempelen treft niet alleen de gepensioneerden. Ook degenen die dat pensioen nog aan het opbouwen zijn, zien hun opgebouwde aanspraken omlaag gaan. Hen treft het alleen niet direct in hun portemonnee, omdat hun pensioen nog niet begonnen is. Tenminste, als de pensioenpremies niet verhoogd worden. Want dat merk je natuurlijk weer wel meteen.

Wat er precies gaat gebeuren, dat weten we nog niet. Want de 14 pensioenfondsen waar het om gaat, hebben dat nog niet bekend gemaakt. Waarschijnlijk weten ze het zelf ook nog niet precies. En daar mogen ze nu wel een beetje mee gaan opschieten, want uiterlijk 1 november wil De Nederlandsche Bank (DNB) weten wat de plannen zijn. En uiterlijk 1 december moeten degenen om wie het gaat, de gepensioeneerden en opbouwers, op de hoogte gesteld worden van een afstempelactie per 1 januari 2011.

Lees ook:Meevallertje
Lees ook:Moeten jongeren de last maar dragen?
Lees ook:Ze korten niet allemaal
Lees ook:Ook grote jongens in problemen
Lees ook:Beste ter wereld

0 reacties op “Afstempelnieuws moet snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.