Wat te doen met je pensioen?

strandAls we het over pensioenen hebben, gaat het meestal over cijfertjes en overzichten. Dekkingsgraden en indexaties. Daarom vond ik het wel verfrissend om deze column te lezen, over Dromen van Nieuw Pensioen. Haar droom: een pensioen waarbij niet de cijfers centraal staan, maar wat je ermee kunt doen.

Een fijn idee: van je in Nederland opgebouwde pensioen leven als een koning(in) in bijvoorbeeld Thailand. Want het bedrag dat we dan ontvangen kan hier dan misschien als mager aandoen, in heel veel landen ben je er waanzinnig rijk mee. Kun je personeel inhuren, zoals ze schrijft, voor minder dan het bedrag dan je hier aan zorgpremie betaalt. Of zolang je dat trekt iets moois doen voor een goed doel.

Maar ja, dat moet je dan maar wel willen. De meeste mensen zullen er toch de voorkeur aan geven in eigen land te blijven, dicht bij kinderen en kleinkinderen om van hen te genieten nu ze meer tijd hebben. En dan klinkt het wel aardig: dat het niet gaat om het bedrag, maar om wat je ermee kunt doen. Alleen maakt dat weinig verschil als je niet van woonland verandert. Dan is een mager pensioen in euro’s ook gewoon een pensioen waar je niet zoveel mee kunt doen.

Wel mooi om over te filosoferen, wat je wilt doen na je pensioen. Ik heb er nog geen idee van, wil daar eerlijk gezegd ook nog helemaal niet over nadenken! Ik heb nog zeker 25 jaar te gaan, en houd me liever bezig met m’n wensen op kortere termijn. Wel graag met het vertrouwen dat de cijfertjes tegen de tijd dat ik met pensioen ga wel in orde zullen zijn. Zodat ik dan in ieder geval genoeg kan doen met m’n pensioen – of dat nu hier is, of op welke andere plek ter wereld dan ook.

Lees ook:Nieuw leven
Lees ook:Beste ter wereld
Lees ook:Sparen blijkt stiekem beleggen
Lees ook:Hoe zit het eigenlijk met de VUT, bestaat die nog?
Lees ook:Vroeger met pensioen?

2 reacties op “Wat te doen met je pensioen?

  1. KhunFon

    Wat te doen, na je pensioen?
    NA je pensioen?
    Dan ben je dood…
    Wat te doen, met je pensioen? Zal je bedoelen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Ja! Je hebt gelijk… het is alleen zo’n belabberde kop ..na je pensioendatum. Ik ga ‘m inderdaad aanpassen naar ‘met’ want dan rijmt het nog steeds. Thanks!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.