Lijfrente kan gunstiger

Als je 65 wordt, krijg je (nu nog wel) AOW en opgebouwd pensioen. Naast het werkgeverspensioen hebben veel mensen aanvullend kapitaal opgebouwd om hun inkomen na pensionering mee te verhogen. De fiscale mogelijkheden daarvoor waren vroeger erg groot, en daar hebben velen goed gebruik van gemaakt.

Het gevolg daarvan is dat er nu flinke lijfrentekapitalen vrijkomen. Met die kapitalen gaan de rechthebbenden vervolgens een lijfrente aankopen, ik noem dat altijd een ‘uitkerende lijfrente’. En al roepen we al jarenlang luidkeels dat je met dat geld kunt shoppen – heel veel mensen doen dat toch niet.

Shoppen? Je kunt het toch niet in één keer uitgeven? Je moet er toch een lijfrente van aankopen? Ja, dat klopt, je moet een lijfrente kopen van het geld. Maar veel mensen kijken niet om zich heen. Ze krijgen een aanbod van de verzekeraar waar het kapitaal is opgebouwd, en gaan daar klakkeloos mee akkoord.

Dat is dus niet handig. De tarieven van de verschillende banken en verzekeraars lopen flink uiteen. Ja, ook banken. Want een uitkerende lijfrente hoeft tegenwoordig niet meer persé een verzekering te zijn, een bancaire lijfrente mag ook. Dat kan in sommige situaties veel gunstiger uitpakken dan een verzekerde lijfrente.

Independer rekent het voor. Een kapitaal van € 150.000 van een alleenstaande man van 64 jaar, levert bij ABN AMRO over de hele looptijd maar liefst €24.000 meer op, dan bij verzekeraar Allianz. Het goed vergelijken van de mogelijkheden met je lijfrentekapitaal kan je dus veel geld opleveren!

Lees ook:Wat krijg jij eigenlijk?
Lees ook:Spaarloon naar je pensioen?
Lees ook:Vroeger met pensioen?
Lees ook:Opsporingsplan voor vergeten pensioenen
Lees ook:Vandaag is D-Day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.