Weten wat je niet weet

CentiQDat wij Nederlanders ons niet bepaald goed in ons pensioen verdiepen, dat is geen nieuws. Toch dénken we dat we best goed weten hoe het allemaal in elkaar zit – ons inkomen voor de oude dag. CentiQ (Wijzer in geldzaken) constateert dat maar 12% van de werknemers ‘volledig pensioenbewust is’, terwijl maar liefst 57% zegt de inhoud van het pensioenoverzicht goed te begrijpen.

We denken dus dat we meer weten, dan dat we werkelijk weten. Dat is gevaarlijk. Als je denkt dat je iets al weet, ga je er geen aandacht meer aan besteden. En zo ontdek je dus niet dat je het eigenlijk niet weet.

Het begrijpen van een pensioenoverzicht is natuurlijk niet hetzelfde als op de hoogte zijn van je pensioeninkomen. Laat staan dat het gelijk staat aan weten of het pensioeninkomen voldoende zal zijn. En hoe je dat pensioen verder zou kunnen aanvullen. Begrijpen wat je leest, betekent niet dat je het ook onthoudt en er conclusies aan kunt verbinden.

De partners van het platform CentiQ (met Prinses Maxima als erevoorzitter) vinden dat het tijd is voor actie. Begin volgend jaar komen ze met een plan van aanpak om ons pensioenbewustzijn echt te vergroten. Ik ben toch heel benieuwd hoe ze dat willen gaan doen. De introductie van het online pensioenoverzicht op mijnpensioenoverzicht.nl lijkt me een goed aanknopingspunt.

Lees ook:Wat krijg jij eigenlijk?
Lees ook:Heb ik eigenlijk wel recht op nabestaandenpensioen?
Lees ook:Meteen overbelast
Lees ook:Vandaag is D-Day
Lees ook:Afstempelnieuws moet snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.