Categorie: "Afstempelen"

Meevallertje

Hoe snel de wereld kan veranderen…. Zijn op het ene moment nog veel pensioenfondsen ‘in de gevarenzone‘ omdat hun dekkingsgraad te laag is, moeten ze van De Nederlandsche Bank maatregelen nemen – zijn ze nu opeens bijna allemaal niet meer in de problemen. Waarom? Niet omdat de pensioenfondsen de boel grof hebben omgegooid, maar simpelweg doordat de rente gestegen is en de beurs een opleving heeft doorgemaakt.

Ze korten niet allemaal

Het is 1 oktober geweest, de datum dat de leden van de ‘club van 14′  hun noodplannen moesten inleveren bij De Nederlandsche Bank. Vijf van hen gaan niet mee in de veronderstelling van DNB dat afstempelen van de pensioenen noodzakelijk is. Zij stellen dat het niet nodig is om de pensioenen te verlagen.

Werknemers… wakker worden!!

De berichtgeving rondom het verlagen van de pensioenopbouw tegen dezelfde premie lijkt nog niet heel veel los te maken. De werkenden die op dit moment pensioen opbouwen krijgen daardoor minder pensioen voor hetzelfde geld, de jongeren draaien daarmee op voor de kosten van de pensioencrisis. Daar wordt veel over geschreven, maar als de betrokkenen het niet lezen zullen ze er ook niet tegen in opstand komen.

Korten op de kinderen is ook een idee

Er wordt moord en brand geschreeuwd over de pensioenen die ongetwijfeld minder gaan worden dan ze nu zijn of voorgespiegeld zijn. Toch zijn er veel senioren die niet zoveel hebben om zich druk over te maken. Okay, krijgen ze een paar tientjes per maand minder. Dat is niet leuk, want die tientjes waren je wel beloofd. Maar aan de andere kant: zullen ze er een boterham minder om eten? Een grote groep volgens mij niet. Want bij de mensen die nu pas of bijna met pensioen zijn, daar zit vaak heel veel geld. Zit het niet op de spaarrekening of in beleggingen, dan is het wel in de eigen woning. Zij hebben hun huis veelal in de tijd aangekocht waarin de huizenprijzen nog niets voorstelden en hebben inmiddels wel hun hypotheek (bijna helemaal) afgelost. Die overwaarde, daar gebeurt vaak niets mee.

Er is wat aan de hand…

…met uw pensioen. Nee…. je meent het niet! Het is de grote kop van een grote mediacampagne van de pensioenfondsen, die vandaag van de pagina’s van de dagbladen springt. Niet helemaal toevallig dat het vandaag is, want vandaag is ook ‘zwarte vrijdag’: de dag dat de fondsen hun cijfers over de maand augustus bekend moeten maken. De dekkingsgraad-cijfers, en die zien er behoorlijk zorgwekkend uit.

Ook grote jongens in problemen

De problemen bij de pensioenfondsen beperken zich niet tot de 14 kleine clubs, die al op het matje zijn geroepen door De Nederlandsche Bank. Ook de grote pensioenfondsen voorzien grote problemen bij het nakomen van hun toezeggingen. Zo groot, dat ze verwachten vanaf 2012 te moeten gaan afstempelen. Tenminste, als de huidige eisen aan de dekkingsgraad gehandhaafd blijven.

Afstempelnieuws moet snel

Afstempelen, het is wel wennen dat dit woord nu opeens helemaal hot is. Niet gek: maar liefst 14 pensioenfondsen staan op de nominatie om te moeten ‘afstempelen’, omdat de dekkingsgraad niet in orde is. Dekkingsgraad, nog zo’n woord dat we een jaar geleden nooit hoorden.