Categorie: "Pensioencrisis"

Meevallertje

Hoe snel de wereld kan veranderen…. Zijn op het ene moment nog veel pensioenfondsen ‘in de gevarenzone‘ omdat hun dekkingsgraad te laag is, moeten ze van De Nederlandsche Bank maatregelen nemen – zijn ze nu opeens bijna allemaal niet meer in de problemen. Waarom? Niet omdat de pensioenfondsen de boel grof hebben omgegooid, maar simpelweg doordat de rente gestegen is en de beurs een opleving heeft doorgemaakt.

Tandartsen met een gaatje

Mooie column dit, op FD Selections, van Wilfred Mooij. Heerlijk pakkende titel! Het onderwerp: het pensioenfonds voor de tandartsen (SPT). Dat moet toch echt gaan korten op de pensioenen, het heeft namelijk geen andere mogelijkheden. De dekkingsgraad is veel te laag, en het pensioen int al sinds 1997 geen premies meer. Verhogen van premies is dus geen optie.

Kritiek op pensioen ING-personeel

Veel mensen denken: als je bij een financiële instelling werkt, dat zit je qua geld in ieder geval gebeiteld. Is op zich ook zo. De salarissen zijn goed, er zijn veel financieel voordelige persooneelsvoorwaarden (lage hypotheekrente!), en de pensioenen vaak premievrij. Maar dan moet dat pensioen wel goed beheerd worden.

Ze korten niet allemaal

Het is 1 oktober geweest, de datum dat de leden van de ‘club van 14′  hun noodplannen moesten inleveren bij De Nederlandsche Bank. Vijf van hen gaan niet mee in de veronderstelling van DNB dat afstempelen van de pensioenen noodzakelijk is. Zij stellen dat het niet nodig is om de pensioenen te verlagen.

Eten van je huis

Als er problemen spelen is het slim om niet altijd binnen de kaders van het probleem te blijven kijken naar een oplossing. Whow, dat klinkt spannend! Het rolde zomaar uit mijn toetsenbord. Eigenlijk zocht ik naar een goede beginzin om je te vertellen over dit artikel, waarin voorgesteld wordt dat pensioenfondsen de woningen van hun deelnemers opkopen.

Bejaarden op de barricaden?

Jan Nagel doet zijn best om een voet aan de grond te krijgen in politiek Nederland. Zijn ouderenpartij OokU is niet helemaal nieuw, maar staat ook nog niet bepaald echt op de kaart. Hij wil daar natuurlijk graag verandering in brengen. Afgelopen weekend kwam een onderzoek naar buiten van Maurice de Hond, dat hij in opdracht van OokU gedaan heeft.