Verweer tegen echtscheiding

scheidingKijk, dat heb je dus als je zelf geen pensioenspecialist bent. Dan kom je op dit gebied regelmatig dingen tegen die nieuw voor je zijn. Zoals dit verhaal van mw. mr. Henny van den Hurk over pensioenverweer. Wat? Ja, pensioenverweer… gaat het over een opstand tegen het uitkleden van onze pensioenvoorzieningen? Nee!

Het gaat over de pensioenvoorzieningen bij echtscheiding. Hoe vaak is het niet zo, dat in een huwelijk één van de partners (bijna) volledig werkt, en de ander niet of veel minder? Dat heeft gevolgen voor de pensioenvoorzieningen die beide partners opbouwen. Geen probleem, zolang de twee (al dan niet gezellig) getrouwd blijven. Maar bij echtscheiding is dat anders: ieder gaat zijn eigen weg maar de één heeft over een hele tijd (nagenoeg) geen pensioen opgebouwd.

Nu is daar al wel het nodige voor geregeld in de Wet pensioenverevening bij scheiding – dat wist ik dan weer wel. Bij scheiding heb je recht op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten. Da’s prettig. Maar hoe zit het met de inkomsten, als de ex-partner komt te overlijden?

In een pensioenregeling zit doorgaans ook een partnerpensioen: een inkomen voor de achterblijvende partner. Zo’n partnerpensioen kan op twee manieren verzekerd zijn: op opbouwbasis of op risicobasis. Verzekering op risicobasis betekent, dat de dekking er alleen is, zolang de deelnemer in dienst is en zolang je zijn partner bent. Bij echtscheiding is dat laatste niet meer het geval, dus als de ex dan komt te overlijden volgt er geen nabestaandenpensioen. En ook geen alimentatie meer.

Nu kan de financieel zwakkere partner de scheiding tegenhouden met het argument dat er iets goeds geregeld moet zijn voor als de ex komt te overlijden. Dat noemen ze dus pensioenverweer. Maar dat betekent wel, dat die financieel zwakkere partner niet degene kan zijn die de echtscheiding aanvraagt. En er is ook nog ergens een bepaling, dat degene wiens schuld de echtscheiding is geen beroep kan doen op pensioenverweer. Daarmee zitten er wat adders onder het gras van de regeling voor pensioenverweer.

Lees ook:Nabestaandenpensioen op risicobasis neemt sterk toe.
Lees ook:Opsporingsplan voor vergeten pensioenen
Lees ook:Pensioen weduwen moet beter
Lees ook:Heb ik eigenlijk wel recht op nabestaandenpensioen?
Lees ook:Vrouwen weten weinig over hun pensioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.