Je wordt er depressief van

depressiefDat is ook een manier om naar de pensioendiscussie te kijken. Het gaat niet alleen om de eurootjes, maar ook om je geestelijke gezondheid. Arbeidsmarktonderzoeker Raymond Montizaan heeft een onderzoek gedaan naar de psychische effecten van later met pensioen gaan. En wat blijkt? Het maakt depressief

Een beetje meer info is wel handig om dit verhaal een beetje in perspectief te plaatsen. Het ging om een onderzoek onder ambtenaren waarvan de prepensioenregeling onverwacht verslechterd werd. Dit terwijl collega’s, die net even eerder geboren waren, nog wel voor de goede regeling in aanmerking kwamen.

Juist de vergelijking met collega’s zorgde voor een mindere inzet op het werk en zelfs wraakgevoelens naar hun werkgever. Het ging dus kennelijk meer om het gevoel ten opzichte van anderen, dan om de cijfertjes.

Montizaan promoveerde op dit onderzoek, en hoopt dat de resultaten meegewogen worden in de discussie rondom het verhogen van de AOW-leeftijd. Zou dat ook zulke gevolgen hebben voor de werkinzet en de mentale gezondheid?

Lees ook:Bejaarden op de barricaden?
Lees ook:Afname ongehuwdenpensioen
Lees ook:Betalen om je eigen geld te houden
Lees ook:En, snap jij ‘m?
Lees ook:Vakbond De Unie: AOW naar 67 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.