SER steunt Bos: laat ouderen meebetalen aan AOW

De PvdA krijgt bijval in het vergrijzingsdebat. Volgens de werkgevers en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) moeten de stijgende AOW-kosten door de vergrijzing opgevangen worden door gepensioneerden te laten meebetalen aan hun oudedagsvoorziening. Die aanpak komt overeen met die van PvdA-leider Wouter Bos.

Het advies is een herbevestiging van een akkoord dat de werkgevers en de vakbeweging in 2004 sloten over de aanpak van de problemen met een ouder wordende beroepsbevolking.

Coöordinator sociale zaken Alfred van Delft van MKB-Nederland stelde vrijdag dat een verhoging van de AOW-leeftijd voor een volgend kabinet geen optie is, maar hij sluit niet uit dat die maatregel later alsnog nodig is.
„Er is ook nog tijd, want de vergrijzingspiek verwachten we pas in 2035 of 2040”, aldus Van Delft. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben eerder deze zomer al de optie neergelegd om de AOW-leeftijd in 24 jaar tijd geleidelijk te verhogen. „Dan kunnen we ook beginnen in 2011”, rekende de coördinator sociale zaken voor.

Volgens de sociale partners zou een verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar bijvoorbeeld 67 jaar nu alleen maar de kosten verhogen. Daarbij wijzen ze erop dat er momenteel weinig werkenden boven 60 jaar zijn. Daardoor valt volgens hen te verwachten dat bij het opschuiven van de AOW-leeftijd meer mensen een beroep op een uitkering moeten doen.

„We zitten nu in een arbeidsmarktsituatie dat de groep werkenden van rond 64 jaar bijzonder klein is. Daar valt de winst dus niet te halen”, aldus Van Delft. Het advies aan een volgend kabinet is er daarom op gericht eerst mensen zo veel mogelijk aan de slag te krijgen en de productiviteit van werknemers te verhogen. Dat moet onder meer gebeuren door het scholingsaanbod voor iedereen te verbeteren.

Bron: Telegraaf

Lees ook:Donner houdt vol
Lees ook:SVB wil pensioenleeftijd niet verhogen
Lees ook:Akkoord blijft staan
Lees ook:Alle beter betaalden moeten extra betalen voor AOW?
Lees ook:Fiscalisering van AOW werkt niet

Eén reactie op “SER steunt Bos: laat ouderen meebetalen aan AOW

  1. Theo van Zwol

    Rinnooy Kan ontkende afgelopen vrijdag dat de SER meneer Bos zou steunen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.