“Achterblijvend pensioen ondernemer moet gelijk worden”

De ongelijkheid in pensioenopbouw tussen ondernemers en werknemers moet zo snel mogelijk verdwijnen. De dga en vooral de IB-ondernemer hebben nu nog minder fiscale mogelijkheden om een adequate oudedagsvoorziening op te bouwen.
Dit blijkt uit het onderzoek van Watson Wyatt in opdracht van MKB-Nederland en Delta Lloyd. Een IB-ondernemer met een inkomen van twee keer modaal kan maar 49 procent van zijn laatstgenoten salaris fiscaal ondersteund aan pensioen opbouwen, terwijl een werknemer tot 100 procent kan opbouwen.
Voor de dga met een inkomen van één keer modaal is dit 71 procent. Ook blijkt uit het onderzoek ‘Gelijke behandeling van pensioen in werknemers- en ondernemerssfeer’ dat er een onevenredig verband is tussen de hoogte van het inkomen en de pensioenopbouw. Zo hebben IB-ondernemers met hogere inkomens de minste mogelijkheden om een passend pensioen op te bouwen.

Aanbevelingen
Watson Wyatt doet de volgende aanbevelingen om de ongelijkheid te bestrijden:
• Opbouwmogelijkheden voor IB-ondernemers tot 20 procent van de winst met een minimale jaardotatie van 5.777 euro
• Invoeren van een oudedagsaftrek voor IB-ondernemers om de huidige renteloze belastinguitstelfaciliteit te vervangen. Deze aftrekmethodiek geeft een fiscale tegemoetkoming voor de opbouw van een oudedagsvoorziening die een ondernemer wel zelf moet treffen
• Een premie zetten op afstorten van oudedagsreserve (Zilvervloot) om de IB-ondernemer een extra prikkel te geven om vroegtijdig een oudedagsvoorziening op te bouwen
• Een einde maken aan fiscale ongelijkheid door onder andere de AOW-franchise te verlagen en de indexatielasten gelijk te behandelen.

Bron: Zibb.nl

Lees ook:Helft zelfstandige ondernemers bouwt geen pensioen op!
Lees ook:’65-plussers moeten meebetalen aan vergrijzing’
Lees ook:Hoe regelen DGA’s hun pensioen?
Lees ook:Heb ik eigenlijk wel recht op nabestaandenpensioen?
Lees ook:Laat ZZP’er toch vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.